Despre inițiativă

Timișoara verde-albastră este o platformă de responsabilizare a locuitorilor față de resursele naturale pe care (încă) le regăsim în Timișoara și împrejurimi.

Inițiativa a pornit de la premisa că rețeaua cursurilor de apă și a canalelor de desecare din Polul de creștere Timișoara (PCT) prezintă o oportunitate majoră – aceea de a deveni scheletul unei noi rețele verzi-albastre, care să funcționeze ca un sistem de coridoare ecologice interconectate, ce asigură pătrunderea naturii în interiorul localităților. Aceste coridoare ecologice ar aduce multiple beneficii – facilitarea faunei și florei, crearea de spații de recreere și interacțiune socială, stimularea mobilității verzi, reglarea temperaturii, oprirea prafului și sporirea confortului urban. Acestea ar putea completa o rețea ecologică complexă formată împreună cu Bega, parcurile, scuarurile și aliniamentele plantate. În același timp, ignorarea rolului utilitar al canalelor trădează o politică urbană nesustenabilă și creează riscuri majore de inundații.

O strategie proactivă de dezvoltare metropolitană protejează zonele verzi în faze incipiente de proiectare, iar în contextul unor suprafețe verzi insuficiente, a densificării haotice și a presiunilor imobiliare, folosirea rețelei canalelor reprezintă un pretext ideal care trebuie valorificat.

Scopul inițiativei Timișoara verde-albastră este de promovare și valorificare a coridoarelor ecologice atât prin acțiuni bottom-up de conștientizare, cât și top-down prin implicarea administrațiilor locale și județene. Demersul este unul participativ și multidisciplinar prin facilitarea colaborării între profesioniști diverși (urbaniști, arhitecți, peisagiști, biologi, ingineri, geografi, IT-ști) și actori locali (mediul academic, instituții, primării, ONG-uri, locuitori).

 

Inițiatori: Loredana Gaiță, Mihai Danciu, Teodora Borghoff

Echipă: Alexandra Stan, Anca Giuchi, Alex Iliescu, Mihai Danciu

Coordonator: Loredana Gaiță

Contribuții: Radu Radoslav, Rudolf Graef, Radu Nedelcu, Sorin Ciurariu, Marius Silivășan, Eugen Pănescu, Loredana Pălălău, Ciprian Cădariu, Alexandru Drăgan, Bianca Băilă, Alexandru Lorinți, Andreea Pătroi, Raluca Hurmuz, Alexandru Todirică, Andreea Neamțu, Mihai Munteanu